I trakten dominerar sjön och fruktodlingar. Åsnen är en av de största bad- och fiskesjöarna i södra Sverige. De natursköna omgivningarna inbjuder till avkoppling och lugn och ro. Det finns ett rikt naturliv med bland annat rådjur och älgar.

Bosgård har gamla anor. På 1200-talet ägde biskop Bo i Växjö ett större område längs Åsnen, bl.a. sätesgården Hwaem (Bosgård). Bo eller bosgård betecknar i medeltida språkbruk en huvudgård i ett större gårdskomplex, därav namnet.

I det smala sundet precis utanför Bosgård finns en ö som heter Bosholme. På denna ö finns rester av en borg från denna tid. Här tvingades man betala tull innan man fick passera. Utgrävningar gjordes på 60-talet och man hittade många spännande fynd. Kvarvarande ruiner låter fantasin flöda.

Andra historiska platser i Bosgård är Vemboö gamla kyrkplats med bl.a. båge och altare i sten. Här tror man att Urshults gamla kyrka låg. Platsen används idag ett par gånger per år för bl.a. bröllop. Här finns även en väderkvarn som är unik i sitt slag och som man gå in i. (ligger jämte Kvarnstugan).